Máme tu opět září a s ním přichází každoročně podzim. Na stromech nám dozrávají plody - chutné, zdravé a hlavně plné vitamínů.
Určitě si chcete plody vaší práce uchovat co nejdéle šťavnaté a chutné. Musíte je tedy sklízet v pravý čas a správně skladovat.
Počkejte na správný okamžik
Je ovoce zralé?
Usnadněte si sběr úrody
Pokud chtete jablka a hrušky uskladnit na zimu, dejte je do sklepa. Skladujte pouze zdravé a nepoškozené plody. Již při sběru plodů dejte pozor, abyste jablka a hrušky nepotloukli. Při trhání vám výrazně pomůže česáček na ovoce. S ním můžete trhat ovoce přímo ze země a nemusíte lézt po žebříku nahoru a dolů. Ovoce nesklízejte za horkého slunečního dne ani v mokrých dnech. Mohlo by se pak rychleji zkazit.
Nenechte úrodu zkazit během skladování
Rané odrůdy nelze skladovat příliš dlouho. Pro delší uskladnění použijte pozdní odrůdy. Ovoce během skladování pravidelně každý týden kontrolujte. Pokud objevíte poškozené ovoce, ihned jej zpracujte. V žádném případě neskladujte jablka s jinými druhy ovoce nebo brambor. Produkují totiž přírodní plyn – etylen, který urychluje proces zrání jiných plodů. Můžete toho ovšem využít při dozrávání rajských jablíček. Ideálním místem pro skladování hrušek a jablek je tmavý a chladný sklep, garáž nebo podkroví s teplotami v rozmezí 1 až 3° C.
Jak zpracovat plody nevhodné pro skladování?
Pokud máte sušičku ovoce, můžete je jednoduše usušit. Chutnější "křížaly" budou, pokud ovoce oloupete. Na Vánoce vám pak příjemně doplní sváteční tabuli.